Skip to content

Sveiki

Užsienio lietuvių sielovados tikslas yra skatinti užsienyje gyvenančių lietuvių dvasinį, religinį gyvenimą ir lietuviškų katalikiškų tradicijų išlaikymą, plėtoti krikščionišką ugdymą, rūpintis užsienyje dirbančiais lietuviais kunigais, palaikyti ryšį tarp Lietuvos vyskupų konferencijos ir užsienio lietuvių bendruomenių, o taip pat su užsienio šalių vyskupijomis, kurių teritorijoje gyvena lietuviai.

Kontaktai

+370-5-2125455
S. Skapo g. 4, LT-01122, Vilnius

Mūsų vieta

Lietuvos ryšiai su Katalikų Bažnyčia Bavarijoje


LVK delegatas užsienio lietuvių sielovadai arkivysk. Lionginas Virbalas 2024 m. spalio 7 d. aplankė Bavarijos katalikų biurą ir susitiko su jo vadovu dr. Matthias Belafi. Susitikime dalyvavo mons. dr. Alexander Hoffmann, vadovaujantis Miuncheno-Freizingo arkivyskupijos kitataučių katalikų pastoracijos skyriui.

Bavarijos katalikų biuras įsteigtas palaikyti Bavarijos vyskupijų (Miuncheno-Freisingo, Bambergo arkivyskupijų ir Regensburgo, Augsburgo, Pasau, Viurcburgo ir Eichšteto vyskupijų) ryšius su Bavarijos žemės vyriausybe ir parlamentu. Pagrindinė jo užduotis – skatinti Bažnyčios ir valstybės dialogą, atstovauti Katalikų Bažnyčios poziciją svarbiais visuomeniniais ir socialiniais klausimais. Tarp sprendžiamų klausimų biuro vadovas paminėjo tikybos mokymą mokyklose, sekmadienio poilsio išlaikymą, pagalbą kaliniams, migrantų padėtį. Biuras rūpinasi Eichštete veikiančio vienintelio katalikiško universiteto Vokietijoje ir įvairių katalikų teologijos fakultetų kituose universitetuose padėtimi, koordinuoja aktualius sielovados klausimus. Bavarijos vyskupijas apima Freizingo vyskupų konferencija, gyvuojanti nuo XIX a. Ji susijusi su Vokietijos vyskupų konferencija, tačiau išlaikė savitą bavarišką pobūdį. Bavarijoje tebegalioja 1924 m. su Šventuoju Sostu pasirašytas konkordatas, todėl kai kurie bažnytiniai ir Bažnyčios santykio su valstybe klausimai sprendžiami kitaip, nei likusioje Vokietijos dalyje.

Arkivysk. Lionginas Virbalas biuro vadovui dr. Matthias Belafi papasakojo apie Katalikų Bažnyčios padėtį Lietuvoje, pagrindinius sielovados rūpesčius, vaidmenį valstybėje ir visuomenėje. Taip pat pastebėjo, kad stiprėja politiniai ir ekonominiai abiejų šalių ryšiai, dėl kurių atsiranda daugiau kontaktų tarp žmonių. Praėjusiais metais Miunchene buvo atidarytas Lietuvos generalinis konsulatas. Šiuo metu Vokietijoje gyvena apie 58 tūkstančius lietuvių, o katalikais yra užsiregistravę beveik 24 tūkstančiai, todėl aktualu, kad sielovada vyktų ir gimtąja lietuvių kalba.

Miuncheno lietuviams kartą per mėnesį šv. Mišias aukoja geras lietuvių draugas garbaus amžiaus kun. prof. Gerhard Birk. Jis šv. Mišių tekstus gali skaityti lietuviškai, o pamokslą sako vokiškai. Susitikimo dalyviai kalbėjosi, kaip ateityje lietuvių sielovada galėtų vykti ne tik Miunchene, bet ir kitose Bavarijos vyskupijose.

Miuncheno-Freizingo vyskupijoje gyvena virš 300 tūkstančių katalikų, kurių gimtoji kalba nėra vokiečių. Vyskupija rūpinasi, kad šiems žmonėms būtų sukurta artima aplinka ir kiekviena tauta galėtų puoselėti savo tradicijas. Taip pat skatinama įvairių kalbinių ir kultūrinių Miuncheno bendruomenių integracija ir bendradarbiavimas. Miuncheno-Freizingo arkivyskupijos kitataučių katalikų pastoracijos skyriaus vadovas dr. A. Hoffmann yra kilęs iš Kazachstato. Prieš išvykdamas į Vokietiją su tėvais ir visa šeima devynis metus gyveno Lietuvoje, čia baigė vidurinę mokyklą ir iki šiol puikiai kalba lietuviškai bei palaiko gerus ryšius su Miuncheno lietuvių bendruomene.

Back To Top